Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Reconversie profesională – ce presupune și ce cursuri sunt utile în reorientarea în carieră

Eucom » Blog » Reconversie profesională – ce presupune și ce cursuri sunt utile în reorientarea în carieră
1. Reconversie profesionala ce este si cum se realizeaza in prezent

Piața muncii este din ce în ce mai competitivă, inovația făcându-și loc chiar și în cele mai tradiționale joburi. Pentru că vremurile actuale nu mai sunt atât de stabile, permițându-le angajaților să rămână la un loc de muncă până la ieșirea la pensie, aceștia se văd nevoiți sau aleg să se ,,reinventeze’’ prin însușirea de competențe noi care să-i facă relevanți. Acest proces poartă denumirea de reconversie, reprofilare sau reorientare profesională.

Dacă până acum câțiva ani, persoanele de peste 40 de ani erau cele mai interesate de reconversia profesională, acest criteriu nu se mai aplică, deoarece multe oportunități noi presupun achiziția de cunoștințe chiar și pentru cei mai tineri dintre angajați care își doresc să evolueze sau să ofere un nou curs carierelor lor.

Ce înseamnă reconversia profesională într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte? Utilizarea tuturor resurselor pentru a dobândi cunoștințe, competențe și abilități noi cu ajutorul cărora o persoană fie se poate angaja în alt domeniu, fie poate evolua la locul de muncă actual. Mai jos, pe lângă importanța reorientării în carieră, sunt prezentate și câteva idei de cursuri care vor fi întotdeauna la mare căutare.

Reconversie profesională: ce este și cum se realizează în prezent

1. Reconversie profesionala ce este si cum se realizeaza in prezent

Termenul de reorientare în carieră este utilizat din ce în ce mai des pe piața muncii, deoarece angajații caută să țină pasul cu schimbările care au loc în diverse industrii. Dacă ar trebui să existe o definiție pentru reconversia profesională, aceasta trebuie să fie mai complexă de atât, totuși.

Ce înseamnă reconversia profesională în totalitatea sa? Iată câteva dintre cele mai importante caracteristici ale sale:

Reconversia profesională reprezintă pe lângă achiziția de competențe noi, o șansă la un viitor mai bun din punct de vedere al carierei și, de ce nu, un salariu mai mare. Dar care sunt cele mai bune programe de reorientare în carieră? Cele care aduc valoare celui care le caută pentru a le folosi, cum este cazul limbilor străine care sunt utilizate atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Ce înseamnă conversie profesională?

1.1. Ce inseamna conversia profesionala

În ziua de azi, reprofilarea profesională nu mai este relevantă doar pentru persoane trecute de pragul vârstei după care devin indezirabili de către angajatori și pentru cei care și-au pierdut joburile, ci și pentru cei care tocmai și-au terminat studiile și nu au putut să își găsească locuri de muncă în domeniile lor sau care vor să le completeze cu ajutorul unor cursuri de durată mai scurtă.

Conversia profesională mai înseamnă și:

Cum se poate face conversia profesională? Cele mai importante căi sunt:

Dintre toate, ultima variantă este adesea utilizată, deoarece multe firme oferă pachete de conversie profesională la locul de muncă.

Așa cum este acum, procesul de reconversie profesională are o abordare integrată, astfel că în alegerea unor cursuri se poate ține cont de mai multe aspecte printre care:

În prezent, în reorientarea profesională se folosesc tehnici și metode moderne cu ajutorul cărora persoanele care sunt înscrise la cursuri învață nu doar teoretic, ci și practic, astfel încât să poată utiliza cunoștințele dobândite. În acest scop, se pot alege diverse programe care să întrunească cerințele participanților și să răspundă în mod real la nevoile acestora.

Reorientarea profesională și metodele moderne de abordare

La fel ca și până acum, reprofilarea profesională se face prin cursuri, însă unele metode s-au schimbat, ceea ce aduce destul de multe avantaje întregului proces.

Tehnicile moderne țin cont de aspecte precum:

Dacă în cazul societăților care aleg să lucreze cu firme care au programe de reconversie profesională trainerii se pot deplasa la sediul acestora, oferind flexibilitate, există și posibilitatea de organizare a cursurilor online, în direct sau înregistrate, astfel încât fiecare participant să poată intra când poate.

Digitalizarea este folosită adesea de firmele care organizează cursuri de reorientare profesională, ceea ce înseamnă flexibilitate pentru toate părțile implicate. Astfel, cu ajutorul unui computer, participanții se pot conecta la platformele pe care lucrează când pot sau când au timp.

Programele de reconversie profesională din ziua de azi pun accentul pe confortul cursanților, fără a adaugă presiune suplimentară asupra acestora. De ce este important acest aspect? Deoarece pentru a beneficia de toate cunoștințele și competențele pe care trebuie să le dobândească, o persoană trebuie să se poată concentra la informațiile noi pe care le accesează, trebuie să le înțeleagă, dar mai ales trebuie să își dorească să învețe ceea ce i se prezintă. De asemenea, programul omului modern este mult mai aglomerat, iar metodele noi de predare vin în întâmpinarea sa cu servicii adaptate unui orar încărcat.

Importanța reconversiei profesionale constă în faptul că nu mai este văzută ca o obligație, ci poate fi o alegere. De aceea și varietatea cursurilor disponibile este mai mare decât acum mai mulți ani. Dintre acestea cele de limbi străine sunt încă la mare căutare, unde limbajul specializat pe business sau în domenii tehnice va fi întotdeauna relevant în diverse industrii.Cunoașterea unei limbi străine are foarte multe beneficii, printre care accesul la mai multe informații și posibilitatea de a comunica cu persoane din alte țări în timpul călătoriilor în străinătate, ceea ce face din reconversia profesională un pas important nu doar la locul de muncă, ci și în viața personală.

Importanța reconversiei profesionale

1.3. Importanta reconversiei profesionale

În urmă cu mai mulți ani, conceptul de reconversie profesională era limitat sau, mai bine zis, se adresa celor care rămâneau fără locuri de muncă și trebuiau să își găsească alte joburi pentru care aveau nevoie de alte calificări.

În prezent, reorientarea profesională a devenit relevantă pentru toate categoriile de persoane, chiar și pentru tinerii care au terminat studii în domenii în care locurile de muncă sunt puține sau care nu sunt relevante pe piață. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care reprofilarea contează și poate atrage o carieră de succes.

Importanța reconversiei profesionale mai constă în:

De asemenea, companiile care oferă șansa reconversiei în carieră la job pot beneficia de forță de muncă mai bine pregătită și mai satisfăcută.

Ce este reconversia profesională din punct de vedere al programelor care pot fi accesate? Importanța sa constă în alegerea unor cursuri care să ofere perspectivă și să țină pasul cu schimbările și dinamica pieței muncii. De asemenea, acum se pot face chiar previziuni despre domeniile de activitate care vor fi căutate în viitor, astfel că cei interesați se pot pregăti din timp.Care sunt programele care au și se preconizează să rămână relevante și peste mai mulți ani? Cursurile de limba engleză, aceasta fiind cea mai importantă limbă de circulație internațională, care este și va fi la căutare nu doar în firmele multinaționale, ci și în cele locale. Dar acestea nu sunt singurele.

Reprofilarea profesională cu ajutorul cursurilor de specialitate

2.-Reprofilarea-profesionala-cu-ajutorul-cursurilor-de-specialitate

Ce înseamnă conversia profesională în ziua de azi când există acces la o mulțime de cursuri? În primul rând, alegerea unora care să se potrivească persoanei sau companiei care le caută, iar în al doilea, ca acestea să fie căutate pe piața muncii.

Pe piața din România, printre cele mai relevante cursuri de reconversie profesională sunt cele de limba germană, multe firme având capital nemțesc sau având clienți în Germania cu care trebuie să țină legătura. De multe ori, sunt accesate de persoane din managementul companiilor care trebuie să fie bine pregătite pentru rolurile pe care și le asumă.

Alte cursuri de limbi străine care sunt la căutare sunt:

Importanța reconversiei profesionale cu ajutorul limbilor străine este că acestea pot fi învățate în ritm propriu, cursurile fiind ușor de accesat, dar și pentru că vor fi întotdeauna relevante pentru toate domeniile de activitate din România și din străinătate.

În afara acestora, cursurile care pun accent pe dobândirea de competențe în domeniul IT și digital marketing sunt destul de căutate. Însă și pentru acestea cunoașterea limbii engleze este esențială.

Unde este cel mai bine să aibă loc aceste cursuri? La o companie acreditată care să poată oferi mai multe servicii sau programe și care să poată identifica în mod corect nevoile firmelor și ale persoanelor care apelează la ele.

Avantajele reconversiei profesionale oferite de companii acreditate

Când apelează la programe de reorientare sau reprofilare profesională, firmele țin cont de mai multe aspecte, avantajele companiilor acreditate fiind mult superioare cursurilor de tip self-learning, cum este cel al limbilor străine.

De ce să se lucreze cu o companie recunoscută? Iată câteva motive:

Reconversia profesională cu ajutorul unei firme specializate se face la un nivel mult mai bun și prin programe dedicate și adaptate lumii moderne și nevoilor cursantului. Acesta este și cazul sistemului Agile Learning care inovează procesul de învățare a limbilor străine prin accesul remote la platformă, dar și prin sesiuni față în față cu trainerul, iar pentru companii, posibilitatea de monitorizare a progresului participanților în timp real de către departamentele interesate.

Pe lângă acestea, o firmă specializată preccum este Eucom poate prelua de la cursanți de nivel începător până la unii avansați care vor să aprofundeze termeni specifici ale limbilor pe care le știu, în acest scop fiind oferite servicii create special pentru companii.

În concluzie, ce înseamnă conversia profesională în contextul actual? În primul rând, nu mai este disponibilă doar persoanelor care au trecut de o vârstă la care sunt greu angajabili și care sunt în pericol să fie concediați sau au fost deja disponibilizați, ci pentru toate categoriile de oameni care își doresc mai mult din punct de vedere al carierei, cât și pentru companiile care știu cât de valoroasă este resursa umană bine pregătită în ziua de azi. Există destul de multe tipuri de cursuri care pot fi utilizate în reconversie, însă cele de limbi străine au fost și vor rămâne relevante pentru mult timp de acum încolo atât pe piața domestică, cât și pe cea internațională, iar cea mai bună metodă de a ajuta angajații să dobândească noi cunoștințe este cu ajutorul firmelor specializate.

Sursa foto: Freepik.com

Data articol: 30 noiembrie 2023
Index