Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

5 curiozități despre limba arabă

Eucom » Blog » 5 curiozități despre limba arabă
5 curiozități despre limba arabă - eucom.ro

Araba reprezintă încă, cel puțin pentru europeni, o limbă înconjurată de mister. Fiind foarte diferită de limba română, atât prin alfabet, cât și prin pronunție, există relativ puțini oameni care o învață fără să fie forțați de împrejurări, chiar dacă este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. În continuare avem câteva curiozități despre această limbă fascinantă.

  1. Limba arabă este limbă oficială în 22 de țări

Araba este astăzi limba oficială în cel puțin 22 de țări, inclusiv Arabia Saudită, Tunisia, Egipt și în alte părți din regiunea Orientului Mijlociu sau Africii de Nord. Numărul exact de țări vorbitoare de arabă diferă în funcție de sursă și adesea crește până la 26 dacă, de exemplu, se includ țări în care araba este o limbă co-oficială împreună cu o alta, cum ar fi Israelul. 

Fiind prezentă în atâtea țări, ea este bineînțeles vorbită de foarte mulți oameni. Astfel, araba și diferitele sale dialecte sunt vorbite de aproximativ 422 de milioane de vorbitori (nativi și non-nativi) în lumea arabă, precum și în diaspora arabă, ceea ce o face una dintre cele mai vorbite cinci limbi din lume. De asemenea, există cel puțin 30 de dialecte, toate fiind atât de distincte încât de multe ori, pentru a se înțelege, vorbitorii trebuie să recurgă la limba arabă standard. 

  1. Textul în limba arabă se citește de la dreapta la stânga

Majoritatea limbilor cunoscute se scriu și se citesc de la stânga la dreapta. Însă în cazul limbii arabe, treaba stă fix invers. Motivul orientării de la dreapta la stânga este că, în antichitate, oamenii se foloseau de sculptură pentru a scrie. Drept urmare, ei țineau un ciocan în mâna dreaptă și o daltă în stânga, făcând mai ușor să sculpteze de la dreapta la stânga. Acest lucru face învățarea limbii foarte derutantă, mai ales că numerele se scriu așa cum suntem obișnuiți, de la stânga la dreapta.

  1. Limba arabă are doar 3 vocale și nu folosește deloc litere mari

Limba arabă are doar 3 vocale, fiecare având câte o variațiune. Cele trei corespund vocalelor a, u și i. De asemenea, limba arabă nu are deloc litere mari, ceea ce pare că o simplifică pentru începători, însă de fapt o face mai derutantă.

  1. Citirea arabă ne provoacă creierul diferit

Legat de punctul anterior, este interesant de știut că, în lipsa vocalelor (în numărul obișnuit), creierul nostru funcționează diferit pentru a recunoaște cuvintele în timpul lecturii. Acest lucru se datorează faptului că identificarea punctelor și simbolurilor care fac distincția între o literă și alta necesită mai mult timp și o altă parte a creierului nostru. Un studiu realizat la Universitatea din Haifa, în Israel, a arătat că, în timp ce limba engleză sau ebraică folosesc ambele părți ale creierului nostru, cea arabă este prea complexă pentru partea dreaptă (care procesează în principal muzica, abilitățile spațiale și vizuale). Lasă toată slujba în partea stângă a creierului, care este responsabilă de logică, matematică, vorbire și procesare a ceea ce auzim.

Acest studiu explică de ce majoritatea oamenilor consideră limba arabă atât de greu de citit și de ce citirea acesteia necesită mai mult timp pentru a fi automatizată în timp ce învață.

  1. Limba arabă are peste 100 de cuvinte pentru „cămilă”

La fel cum eschimoșii au foarte multe cuvinte pentru zăpadă, arabii au foarte multe pentru cămilă. Denumirile pot varia în funcție de diverse caracteristici de personalitate sau fizice, de număr și chiar în funcție de cât e de însetată.

Data articol: 3 aprilie 2023