Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Interviu cu Anișoara – Trainer Limba Engleză

Eucom » Blog » Interviu cu Anișoara – Trainer Limba Engleză
Interviu cu Anișoara – Trainer Limba Engleză - eucom.ro

Anișoara, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat?

Predarea pentru mine este conectare, este o pasiune care s-a făcut simțită încă din copilărie când mă jucam ’de-a invatatoarea’ şi am trăit mereu un sentiment puternic de împlinire atunci când am dăruit. A fost primul meu job – predarea la copii şi a evoluat în predarea la adulţi care mă antrenează, mă provoacă şi mă face să mă depăşesc.

La ce vârstă ai învățat limba engleză, și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?

Am început pe când eram în clasa a 5 a şi am descoperit că îmi plăcea să scriu după dictare şi cred că a fost cel mai mare salt în înţelegerea limbii engleze, însă cu trecerea anilor metodă care m-a ajutat cel mai mult a fost ascultarea zilnică (în timp ce mă deplasez) a unor materiale care erau în legătură cu ceea ce mă interesa, Ted-urile lui Sir Ken Robinson deţin recordul de ascultări pentru că m-au fascinat ideile şi m-a atras umorul. Am extras de acolo idei şi expresii şi apoi am ajuns să le folosesc intuitiv şi, bineînţeles, de atunci recomand cu drag această metodă. Am citit că este o metodă similară – shadowing – în care cursantul asculta materiale scurte şi le reproduce întru totul, cuvintele, ritmul, viteza, inflexiuni. Expunerea la limba ţinta şi la un conţinut care ne atrage, selectarea unor idei şi expresii şi folosirea lor va avea efecte imediate de încredere, fluenta şi ’vizibilitate’.

A existat un profesor în școala generală său liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?

Au existat doi profesori care m-au inspirat, m-au ghidat şi mi-au hrănit pasiunea. Dl profesor de istorie, geografie şi cultura civică, Jelescu Fanel m-a condus în lumea poveştilor pentru că îşi presara transmiterea informaţiilor cu acestea şi noi învăţăm fascinaţi de ceea ce descopeream. Era molipsitoare pasiunea pe care o avea pentru acele materii. Iar în liceu dna Uliana Samovschi, profesoara de romană a fost ca un izvor de înţelepciune ce s-a revărsat rece şi izbitor peste noi. Ne cerea să ne deschidem şi să ne spunem punctul de vedere, să îl argumentăm, să vedem dincolo de aparenţe sau rima.

De ce Eucom? 🙂

Pentru că îmi oferă autonomie; reguli şi nu îngrădire, direcţie indicându-mi calea însă nu îmi arata şi pe unde să calc, îmi oferă libertatea să cresc şi să visez lucrând la măiestrie. În cadrul cursurilor pot pune în practica magia, experienţa şi orice alt mijloc care să facă posibilă atingerea inimilor cursanţilor ca să pot ajunge la mintea lor şi împreună în acea călătorie a cunoaşterii să bifăm obiective, să ne bucurăm de experienţa şi să ne dorim să devenim, mai buni vorbitori, mai curioşi învăţăcei, mai buni, etc.

Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?

Pe o scară de la 1 la 10, 10. Creativitatea şi starea de bine de la curs este ceea ce face diferenţa dintre un robot cu acces la google şi o infinitate de informaţii şi mine. Cred că numai un om căruia îi pasă va face relaţia dintre oameni autentică, o va condimenta cu emoţii şi povesti, o va presăra cu informaţii şi în cele din urmă va crea ce şi-a propus.

Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajaţi și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Tind să cred că nu este adevărat că adulţii ar învăţa mai greu, poate nu aloca la fel de mult timp verbului a face, a practica, etc. Este necesară însă o planificare mai riguroasă, obiceiul nu se instalează peste noapte – iar noi încercăm să îi ghidăm către a-şi forma obiceiuri. Organizarea diferită datorită statutului pe care îl au (sunt angajaţi, părinţi, prieteni şi copii la rândul lor, dar care au grijă de părinţi) şi poate lipsa de antrenament al creierului, ’invatatrea cu practica bună se tine’ ar fi factori care influenţează performanţa lor. Statutul oferit de job şi întreţinut cu munca este câteodată un obstacol pentru că este pus în pericol de greşeala pe care o pot face la curs, sau într-o situaţie când nu ştiu ceva şi nu sunt chiar pregătiţi să încerce şi să ’se facă de ras’.
Citisem un articol în care autorul afirmă că învăţarea unei limbi străine este dată de ’50% efort şi abilităţi şi 50% percepţia ta despre ceea ce poţi face’ şi astfel suntem de multe ori în postura în care demontam mituri şi preconcepţii ca să putem lucra şi îndeplini dorinţe. Antrenarea elasticităţii creierului, este direct proporţională cu dorinţa şi efortul pe care sunt dispuşi să îl depună pentru a deveni aşa cum îşi doresc, este o chestiune de prioritizare şi timp alocat, de strategie şi de tehnici mai mult decât de ’greutatea’ cu care se învaţă data de vârstă.

Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?

Nu este sesiune în care să nu găsim un motiv să ne amuzăm, să zâmbim, autoironia este asul din maneca12. Realizez că este chiar complicat să aleg ’cea mai’ căci sunt multe experienţe amuzante fi fiecare cu specificul ei, mima este minunată, ’am, n-am’, oferă explicaţii (de ce erai aseară pe acoperişul casei vecinului, de ce alergai îmbrăcat ca Superman prin parc, etc).

Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?

Da, îmi doresc să învăţ limba italiană, am început însă alocarea timpului este pe măsura dorinţei.

Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

Ascultă, ascultă, asculta şi când ai terminat de ascultat, apucă-te de reprodus.

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Pe lângă cuvintele de apreciere, îmi amintesc un feedback primit de la o cursantă care îmi mulţumea pentru verbe, expresii, abilităţi şi fluenta, dar mai presus de acestea pentru lecţiile de viaţă împărtăşite, pentru modul de înţelegere a ceea ce se întâmplă, pentru îndemnuri şi încredere.

Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Anișoara. 🙂

Predarea este cine sunt pentru că sunt în elementul meu – ’it speaks my most authentic self’. În sala de curs îmi exprim şi experimentez darul primit, ce pot să spun ’there îs no truth beyon magic’.
Cine este Anișoara? Să îmi citez o cursantă: praf de stele, o fiinţă complexă care adora să citească, să savureze cafea, să se joace (Gabriela este inspiraţia noastră), să întâlnească oameni, să deseneze, să experimenteze călătorind şi mai nou să danseze.

Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?

Aş alege să mă întorc în Croaţia, pentru sentimentele pe care le-am experimentat în parcul Plitvice, pentru minunăţiile pe care le-am admirat, pentru nebunia de culori şi sunete. Mi-au fost trezite toate simţurile şi am rămas cu o amintire atât de vie încât şi acum dacă închid ochii parcă văd culoarea apei.

În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?

Nu pot să spun că am încercat prea multe însă îmi place mâncarea chinezească şi cea italiană.

Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?

Acesta întrebare are mare legătură cu perioada vieţii în care îmi este adresată, căci sunt un cititor avid şi mă aflu sub influenţa ultimei cărţi citite. ’Fii magicianul vieţii tale ’de Dan Irimia este cartea care a făcut posibilă descoperirea mea, a omului, a făcut legătura între viaţa mea şi povesti, care a scos la iveală ce este cu adevărat important pentru mine şi cum aceste credinţe şi valori îmi susţin dezvoltarea şi devenirea, când sunt autentică şi cum să îmi susţin mesajul de o poveste potrivită care să spună mai bine ceea ce vreau. Cred că magia exista şi noi suntem magicieni.
Iar a doua, hm…, ca şi în cazul filmului, două sunt mai bune, o altă carte care m-a ajutat să înţeleg mai bine comportamentul meu şi pe al celorlalţi, nevoile noastre şi cum să le folosim spre a atinge măiestria este Drive de Daniel Pink.

Și ultima, dar nu cea din urmă întrebare: Seinfeld sau Friends? 🙂

Hm, ar trebui să aleg? Ei, bine, ambele. De fiecare dată când am şansa şi îmi doresc să îmi păstrez nivelul de umor ridicat mă uit la un episod din Seinfeld sau Friends.

Data articol: 20 februarie 2020