Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

De ce ai vrea să lucrezi într-o companie unde nu se vorbește limba ta nativă

Eucom » Blog » De ce ai vrea să lucrezi într-o companie unde nu se vorbește limba ta nativă

Să vorbești zi de zi într-o limbă străină este dificil și provocator, însă acest lucru are o mulțime de efecte pozitive ca, de pildă, faptul că poți lua decizii mai bune decât vorbitorii nativi.

Cercetările au arătat că persoanele care vorbesc într-o limbă străină au tendința să fie mai analitice. Hai să vedem de ce.

Distanța emoțională

Conform unui studiu realizat de profesorul Albert Costa de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, când oamenii dau teste de inteligență într-o limbă care nu este limba lor nativă au tendința să facă mai puține greșeli față de persoanele care dau același test, dar în limba lor nativă.

”Atunci când gândesc într-o limbă străină oamenii au tendința să ia distanță din punct de vedere emoțional când vine vorba de riscuri”, spune profesorul Costa. ”Deciziile pe care trebuie să le ia îi influențează mai puțin din punct de vedere emoțional pentru că sunt angrenați într-un proces de gândire mult mai analitic”.

Atunci când lucrezi într-o limbă străină ești mult mai atent la procesul efectiv pe care trebuie să îl îndeplinești și ai tendința să gândești altfel, să reacționezi altfel.

Un negociator mai bun

Ce înseamnă să fii mai analitic? Deși negocierea într-o limbă care nu este limba ta nativă poate constitui un dezavantaj la prima vedere, se poate transforma într-un mare avantaj. Iată de ce: persoanele care sunt în această situație sunt mai puțin susceptibile să facă analogii diferite față de sensul real al cuvintelor, adică sunt foarte atente la ce se discută și la ce spun, ceea ce le plasează într-o zonă mult mai rațională și mai critică atunci când iau decizii.

Viziunea de ansamblu

A avea o viziune de ansamblu poate fi foarte folositor în anumite situații, mai ales când vorbim de negocieri la nivel înalt.

Atunci când negociezi într-o limbă străină timpul este prietenul tău pentru că poți invoca faptul că nu ai înțeles bine despre ce este vorba pentru a câștiga mai mult timp să te gândești la soluția care te avantajează. Aceasta este o strategie destul de des folosită de către diplomați. Atunci când nu vorbești fluent o limbă străină poți să spui mult mai direct ceea ce ai de spus.

Data articol: 16 august 2018