Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie ar putea fi cea mai longevivă glumă din lume. Nimeni nu știe cum a început

Eucom » Blog » Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie ar putea fi cea mai longevivă glumă din lume. Nimeni nu știe cum a început
Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie ar putea fi cea mai longevivă glumă din lume. Nimeni nu știe cum a început - eucom.ro

Te-ai întrebat vreodată de unde a apărut Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie? Ei bine, surpriză! Nimeni nu pare să-i cunoască adevăratele origini.

Istoricii au, totuși, câteva indicii.

În primul rând, știm că obiceiurile de Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie datează cel puțin din Epoca Renașterii, dar este foarte probabil ca tradiția să fi apărut cu mult înainte de atunci. Unii istorici au legat 1 Aprilie de vechiul festival roman „Hilaria”, unde la sfârșitul lunii martie, oamenii se adunau pentru a comemora învierea zeului Attis. Era o sărbătoare a reînnoirii în care petrecărații se deghizau și îi imitau pe alții.

De asemenea, este posibil ca inspirația pentru aceasă zi să fie sărbătoarea medievală, „Sărbătorea Nebunilor”, unde era ales un episcop sau papă fals și se parodiau obiceiurile bisericești.

Alți istorici cred că 1 Aprilie își are originile în secolul al XVI-lea, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian. Prin trecerea la calendarul gregorian, noul an avea să înceapă acum la 1 ianuarie.
Știrile călătoreau încet pe atunci și nu toată lumea știa sau era dispusă să schimbe când să sărbătorească noul an. Cei care au continuat să sărbătorească primăvara erau adesea subiect de glumă, fiind ridiculizați de către semeni.

Unele farse includeau ca un pește de hârtie să fie pus pe spatele unor persoane, numindu-i „poisson d’avril” sau „pește de aprilie”.

Una dintre primele referințe cunoscute la acest termen, „poisson d’avril”, se găsește într-un poem din 1508 scris de Eloy d’Amerval. Sintagma în sine nu înseamnă neapărat că era vreo sărbătoare pe 1 aprilie, dar ideea „peștelui de aprilie” era că peștii sunt mai abundenți primăvara și astfel mai ușor de prins. Cu alte cuvinte, un „pește de aprilie” era mai credul decât peștele prins în alte anotimpuri.

În 1561, o referire timpurie, clară, la ziua de 1 Aprilie apare într-un poem flamand scris de Eduard de Dene. În poem, un nobil își trimite servitorul într-o serie de sarcini aparent absurde. Slujitorul își dă seama în cele din urmă că acestea sunt „misiuni imposibile”, fiind data de 1 aprilie.

1 Aprilie în epoca Mass-media
Tradiția a evoluat de-a lungul anilor, odată cu formele moderne de mass-media care au ridicat nivelul pentru farse și trucuri. Ziarele, radiourile, posturile de televiziune și site-urile web au participat toate la tradiție, făcând din 1 aprilie o zi în care toată lumea trebuie să fie cu adevărat în gardă.

Una dintre cele mai faimoase farse a avut loc în 1957, când BBC a difuzat un segment în care recoltatorii elvețieni culegeau spaghete din copaci și tufișuri, susținând că regiunea a avut „o recoltă de spaghete excepțională” în acel an.

Deși s-ar putea să nu-i cunoaștem niciodată adevăratele origini, 1 aprilie a ajuns să reprezinte o zi de bucurie și comedie pe măsură ce ieșim din întunericul iernii spre primăvară.

Și indiferent de modul în care alegeți să sărbătoriți ziua, cel mai bine este să fiți atenți la ceea ce citiți și ce auziți de Ziua Păcălelilor!

Data articol: 1 aprilie 2022