Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Topul destinațiilor de vacanță unde se vorbesc limbi de care nu ai auzit

Eucom » Blog » Topul destinațiilor de vacanță unde se vorbesc limbi de care nu ai auzit
Topul destinațiilor de vacanță unde se vorbesc limbi de care nu ai auzit - eucom.ro

Ai auzit vreodată de Njerep? Dar de Liki? Șansele sunt mici, deoarece sunt două dintre cele mai rare limbi vorbite în lume. Potrivit ONU, la fiecare două săptămâni dispare o limbă, iar aproximativ 6.000 de limbi riscă să nu mai fie vorbite niciodată. Drept răspuns, ei au creat programul „Endandered Languages/ Limbi pe cale de dispariție”, menit să sprijine conservarea acestor limbi, cu intenția de a nu le pierde.

Curios să afli un pic mai multe despre aceste limbi misterioase? Iată topul destinațiilor de vacanță unde se vorbesc cele mai rare limbi străine din lume:

Letonia

Livoniana este o limbă vorbită oficial de 20 de persoane vârstnice din Livonia și Kurzeme, neexistând literatură scrisă în această limbă.

Rusia

Aproximativ 800 de oameni din Siberia, mai exact din peninsula Taimir, vorbesc limba nganasan. Generațiile mai vârstnice, care au crescut în tundra, vorbesc în mod curent această limbă, însă tinerii nganasani o abandonează din ce în ce mai mult în favoarea limbii ruse.

Australia

Vorbită de aproximativ 700 de persoane din nordul provinciei australiene Queensland, limba guuru este foarte specială pentru că nu are termeni ce semnifică „la stânga”, „la dreapta”, „în„ față”, „în spate”, direcțiile fiind exprimate prin cuvinte care se referă la sud, nord, est și vest. În plus, guuru este limba din care provine cuvântul „cangur”

Indonezia

Liki este o altă limbă critic amenințată cu dispariția, fiind vorbită în prezent doar de cinci oameni de pe coasta nordică a insulelor Sarmi. În trecut, era vorbită de toți oficialii ecleziastici care trăiau în regiune.

Etiopia

Ongota este o limbă afro-asiatică vorbită în Etiopia, de-a lungul malului vestic al râului Weito. În prezent, mai există doar 6 vorbitori activi ai acestei limbi, astfel că și ongota este amenințată de pericolul dispariției.

Nigeria

Vorbită cândva în Camerun, limba njerep a fost înlocuită treptat de diferite dialecte Mambila. Potrivit unui studiu din 2007, mai există doar 4 oameni care încă mai vorbesc această limbă.

Nepal

Originară din Nepal, limba dumi se vorbește în zonele situate de lângă râurile Tap și Rava. În anul 2007, această limbă mai avea doar 8 vorbitori activi.

Peru

Conform unui studiu realizat de UNESCO în 2008, mai sunt doar 8 persoane care vorbesc dialectul chamicuro și aceștia sunt foarte bătrâni. Urmașii lor mai tineri comunică în limba spaniolă, limbă oficială în Peru.

Data articol: 30 august 2019