Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Tips & Tricks: Cum să înveți mai ușor limba portugheză

Eucom » Blog » Tips & Tricks: Cum să înveți mai ușor limba portugheză
Tips & Tricks: Cum să înveți mai ușor limba portugheză - eucom.ro

Atunci când înveți o limbă nouă, sunt anumite sfaturi care se aplică în mod general. Trebuie să te înconjori de limba respectivă, ascultând podcasturi, muzică și uitându-te la filme, să practici gramatica și să iei vocabularul la rând, să investești într-un profesor sau un curs on-line, să scrii în limba respectivă cât mai mult și să nu îți fie frică să faci greșeli, să vorbești cât mai des chiar dacă vorbești singur și bineînțeles să nu renunți, oricât de greu nu ar fi. Când vine vorba de limba portugheză, există câteva trucuri care te pot ajuta să o prinzi mai repede.

  1. Începe prin a învăța sunetele

Portugheza este o limbă foarte melodioasă, iar sunetele joacă un rol extrem de important în procesul de învățare. A învăța cum să auzi, să pronunți și să recunoști sunetele portugheze scrise reprezintă un punct minunat de început chiar înainte să te apuci să memorezi cuvintele și semnificațiile acestora.

Spre deosebire de alte limbi, cum ar fi engleza, majoritatea cuvintelor portugheze sunt pronunțate așa cum sunt scrise. Așadar, este întotdeauna o idee bună să înveți cum să pronunți sunetele portugheze înainte de a memora vocabularul și a studia gramatica. Pentru a face asta, va trebui să înveți alfabetul portughez, care este foarte ușor de reținut (același ca în română), însă are pronunție diferită.

  1. Învață expresiile și cuvintele folosite de zi cu zi

Învățarea unei limbi noi, indiferent de aceasta, necesită învățarea multor cuvinte noi. Mulți oameni folosesc scuza că au o memorie proastă pentru a nu învăța o nouă limbă, însă multe studii ne arată că nu o mai putem folosi: nu trebuie să știi majoritatea cuvintelor într-o limbă pentru a o putea vorbi bine. De fapt, nici măcar nu trebuie să știi jumătate din ele! Majoritatea oamenilor nativi în orice limbă folosesc între 5.000 și 10.000 de cuvinte. Numărul minim de cuvinte pentru un începător portughez este de 780. Pentru a atinge nivelul 1, trebuie să înveți aproximativ 1.300 de cuvinte. Asta înseamnă că învățând mai întâi cuvintele practice, de zi cu zi, vei ajunge să atingi acel număr mult mai repede. Vei putea comunica mai rapid și cu mult mai puțin efort, deoarece îți vei îmbunătăți abilitatea de a descrie toate obiectele din jur și activitățile pe care le practici în mod obișnuit.

  1. Găsește asemănările și familiile de cuvinte

Limba portugheză este o limbă flexionară, la fel ca și limba română. Aceasta înseamnă că multe din cuvintele portugheze sunt compuse din rădăcini și inflexiuni relativ stabile. Acestea din urmă pot varia depinzând de funcția unui cuvânt într-o propoziție sau de sensul dorit al acestuia. Asta înseamnă că în momentul în care dai peste un cuvânt care pare familiar, dar care are câteva litere în plus la început sau la sfârșit, e foarte ușor să îți dai seama ce înseamnă de fapt. Recunoscând aceste inflexiuni, vei putea înțelege cuvinte portugheze noi, chiar dacă nu ai văzut cuvântul respectiv înainte. Acest lucru îți va îmbunătăți rapid vocabularul.

Exemplu de familie de cuvinte:

o frio (substantiv – frigul)

frio (adjectiv – rece)

refrigerador (substantiv – frigider sau „dispozitiv care face frig”)

esfriar (verb – a se răci)

esfriando (adjectiv – răcit)

Prin urmare, învață bine pronunția sunetelor, reține cât mai multe cuvinte în fiecare zi (și folosește-le cât mai des) și înțelege inflexiunile pentru a descifra cât mai bine familiile de cuvinte, și vei ajunge să înveți portugheza mult mai repede decât de așteptai inițial.

Data articol: 24 februarie 2023