Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Sfaturi pentru o petrecere de Crăciun reușită într-o organizație multiculturală

Eucom » Blog » Sfaturi pentru o petrecere de Crăciun reușită într-o organizație multiculturală
Sfaturi pentru o petrecere de Crăciun reușită într-o organizație multiculturală - eucom.ro

”Există întotdeauna mai multe lucruri care ne unesc decât lucruri care ne separă”, spunea romancierul suedez Henning Mankell.  În contextul Sărbătorilor citatul lui Mankell atrage atenția asupra diversității la locul de muncă.

Deși nu au existat întrebări despre sărbătorile asociate Crăciunului nu cu mult timp în urmă, situația de azi este diferită la locurile noastre de muncă. Integrarea oamenilor din diferite culturi înseamnă și „viață socială” la locul de muncă. Și pentru a reuși, este necesar ca toată lumea să demonstreze atitudini și comportamente propice întâlnirilor interculturale.

Inteligența culturală: o abilitate de dezvoltat

Johanne St-Onge, expert în managementul diversității, afirmă că persoanelor cu un „coeficient cultural” ridicat le este mai ușor să aibă succes în echipe multiculturale. Potrivit acesteia, coeficientul cultural este descris ca fiind „capacitatea de a înțelege contexte nefamiliare și apoi de a se adapta la ele”. Punctul de plecare este evaluarea propriilor prejudecăți, a nivelului de confort și deschidere față de alte culturi. Pentru a aștepta cu nerăbdare să sărbătorim Crăciunul (sau orice altă sărbătoare importantă din calendarul nostru) cu oameni din diferite culturi, trebuie să recunoaștem beneficiile acestei realități.

Cum să sărbătorim Crăciunul ținând cont de dimensiunea interculturală

Iată câteva idei creative pentru ca Sărbătorile de iarnă să fie o perioadă în care diferitele culturi dintr-o organizație pot sărbători împreună:

Organizează o masă comunitară cu arome multiculturale. Oaspeții pot aduce mâncăruri tipice țărilor din care provin pentru a le savura alături de ceilalți colegi.

Sezonul de Sărbători poate fi înfrumusețat cu muzică de Crăciun din diferite țări. Muzica este într-adevăr un limbaj universal, foarte unificator și pașnic.

Întreabă-ți angajații dacă există o sărbătoare pe care ar dori să o vadă inclusă în petrecere (inclusiv decorațiuni). Este vorba despre incluziune, nu despre excludere. În loc să excludem Crăciunul, este mai bine să integrăm și alte sărbători, precum Hanukkah (sărbătoare evreiască) și Kwanza (sărbătoare originară de pe continentul african).

Evaluarea diversității nu înseamnă …

Că trebuie să cenzurăm tradițiile culturii predominante și să banalizăm totul! Interzicerea bradului de Crăciun, simbolurile asociate în mod tradițional cu modul în care sărbătorim Crăciunul etc. nu va servi pentru afirmarea identității noastre față de cea a altora! „Neutralizarea culturală” are drept scop crearea unui mediu în care există atât de multe de câștigat să ne cunoaștem și să ne apreciem reciproc datorită diferențelor noastre.

Eforturile ar trebui să includă:

O comunicare eficientă. Experții din domeniu spun și repetă că o bună comunicare, informarea și conștientizarea tuturor dimensiunilor diversității la locul de muncă, inclusiv aspectul sărbătorilor sociale, dau roade.

Respectarea diferențelor. Într-adevăr, cum am fi dacă am fi invitați la o petrecere de Crăciun în altă parte? Fără îndoială, am face un efort pentru a aprecia ceea ce se întâmplă și mai ales pentru amabilitatea oamenilor care sunt de acord să împărtășească aceste momente fericite cu noi.

 

 

Data articol: 12 decembrie 2019