Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team- Interviu Raluca Bozga

Eucom » Blog » Meet the Team- Interviu Raluca Bozga
Meet the Team- Interviu Raluca Bozga - eucom.ro
  1. Cum îți dezvolți conținutul, metoda? Cum păstrezi programele tale relevante și fresh?

În primul rând, încerc să fiu cât mai atentă la nevoile cursanților, la ce îmi povestesc ei despre locul de muncă și deopotrivă despre pasiunile lor. Încerc să îmbin utilul cu plăcutul. Îmi doresc ca sesiunile de curs să fie cât mai personalizate și relevante pentru fiecare în parte. Și desigur, să nu uităm de noțiunile și elementele de bază ale  fiecărui nivel. Ele nu trebuie să lipsească.

  1. Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Colegii, în primul rând. Îmi place că împărtășim din experiențele noastre și ne inspirăm reciproc, adaptăm materiale, mai retușăm unde e nevoie, în felul acesta creștem împreună. Cărțile și internetul sunt a doua sursă de inspirație. Există materiale foarte bune și uneori sunt chiar sub ochii noștri, numai noi să avem ochi să le vedem și puțină imaginație să le adaptăm la fiecare context. În principiu cam orice joc, exercițiu, video, text poate fi utilizat într-un mod distractiv și util.

  1. Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajaţi și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Cred că aici motivația fiecăruia joacă un rol vital. Am întâlnit persoane care și-au dorit foarte mult să învețe italiana și vizionau filme, citeau cărți în limba țintă și uneori fără să realizeze asimilau mai multe decât își propuneau ei. De cealaltă parte, am întâlnit și persoane care nu au făcut acest lucru cu o dorință prea mare, și asta s-a resimțit desigur în progresul obținut. Frumusețea este atunci când cineva începe să învețe o limbă străină de nevoie, și ajunge să o facă în final de drag. Și aici intră în scenă trainerul. Dacă îți dorești cu adevărat, se poate!

  1. Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

Sunt mai multe lucruri care îmi vin în minte. O să spun câteva începând de la cel mai important, în opinia mea.

 Aranjează-ți bine prioritățile, și apoi ține-te de ele. Este un sfat pe care mi-l dau și mie, valabil în orice domeniu. Atunci când începem ceva e bine să avem în față o viziune, un țel, ceva concret pe care să îl vedem atunci când suntem în proces, de exemplu vreau să învăț italiana să pot merge la studii în Italia, să promovez la locul de muncă, sau să pot vorbi cu prietenii italieni etc.

Un alt aspect ar fi să nu se lase descurajat atunci când face greșeli. Uneori cele mai bune metode de învățare sunt greșelile. Deseori le spun cursanților mei: faceți cât mai multe greșeli. În mod cert o să rețineți varianta „așa nu” și în final veți învăța să vă corectați singuri.

  1. Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Cineva a spus că vede sesiunile de italiană ca un escape de la viața cotidiană. Mi-a plăcut și îmi doresc să fie așa pentru toți cursanții.

  1. Cel mai mare beneficiu al programului Agile…

Fiecare poate lucra în propriul ritm, cât de mult își dorește. Programul este gândit să fie flexibil în funcție de posibilitățile fiecăruia.

  1. De ce Eucom? ????

Eucom pentru că pentru mine în primul rând este o comunitate de oameni faini, care pune suflet în proiectele dezvoltate. Acest mediu mi-a permis să mă dezvolt și să învăț foarte multe în domeniu. Și procesul continuă ????

Un alt lucru care îmi place aici este flexibilitatea. Nu mă simt îngrădită de programe și iau atât cât pot eu duce. E o mare binecuvântare să ai parte de așa ceva.

  1. Ce faci în timpul liber?

Multe, și mi-aș dori și mai multe!

Îmi place să citesc, să ascult muzică, să stau cu prietenii, cu familia, să fac decluttering în casă, să petrec timp cu nepoatele, să merg la sală, să cânt la chitară, și nu în ultimul rând să călătoresc, dar e mai dificil în această perioadă. A nu se înțelege că am așa de mult timp liber! ???? Însă în general nu prea mă plictisesc nici dacă stau singură.

  1. COVID-19, ce schimbări a adus această perioadă pentru tine? Care au fost lecţiile oferite?

Schimbarea majoră a fost că toate cursurile au trecut în online. Am învățat că tehnologia poate fi un rob bun dacă e folosită cum trebuie, și poate să ne aducă împreună instant, fără să ne deplasăm. În același timp încep să prețuiesc mai mult momentele de reuniune, nu doar online. Avem nevoie și de ele.

  1. La final, 3 recomandări: o carte memorabilă, un film must-see, un cântec pe care l-ai asculta mereu!

Biblia, pentru mine este o carte vie, niciodată prea demodată. The Martian – un film care te motivează să nu renunți, oricât de grea e situația în care te afli. Un cântec, hmm.. Nu mă pot decide doar la un cântec, sunt foarte multe. O să zic un cântăreț și un album ???? Jason Upton – A table full of strangers.

Data articol: 19 octombrie 2020