Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team – Interviu Mirela Marcut

Eucom » Blog » Meet the Team – Interviu Mirela Marcut
Meet the Team – Interviu Mirela Marcut - eucom.ro

1.            Care este background-ul tău și cum ai ajuns să devii asesor Eucom?

Provin din mediul academic, sunt cadru didactic la Universitatea din Oradea începând cu anul 2016. Am intrat în echipa de language assessment în anul 2018, dar fac parte din echipa Eucom din 2014 ca trainer de limba engleză. Pot să spun că Eucom face parte oarecum din background-ul meu pentru că am crescut ca trainer/profesor și datorită Eucom.

2.            Care sunt provocările întâlnite în timpul unei evaluări lingvistice?

Nicio conversație nu e niciodată la fel! Sună pe atât de captivant, pe cât e de provocator.

În primul rând, evaluarea lingvistică cere un nivel de atenție ridicat, dar și capacitatea de a te împărți: să notezi ce face bine sau rău candidatul, dar și să fii pregătit cu următorul set de întrebări.

De asemenea, ca evaluatori ne străduim să creăm un spațiu sigur pentru candidat pentru a-i dă șansa să se exprime cât mai mult în limba pentru care îl testăm.

Asta duce la cea de-a treia provocare pe care o pot identifica, anume că lucrăm cu oameni și trebuie să navigăm nu doar prin cunoștințele de limbă, dar și prin personalitățile lor. Unii sunt mai anxioși, alții vorbăreți, alții chiar se descarcă atunci când vorbesc cu mine. Deci, într-adevăr, nicio conversație nu e la fel.

3.            Ştiind că rezultatul evaluării lingvistice îl poate aduce pe candidat mai aproape de locul de muncă mult visat sau îi poate spulbera acest vis, cum asiguri acurateţea rezultatului final?

Eu fac câteva lucruri pentru a fi cât mai sigură pe evaluarea mea. În primul rând, am grijă să notez cât mai mult, nu doar ce exprimă greșit, dar mai ales ce exprimă corect. Așa mă asigur că elimin cât se poate acel efect de halo, când ne formăm o părere fiind influențați de un singur element care iese din normal.

În al doilea rând, încerc să văd discursul candidatului în ansamblul său. Pot să urmăresc ce spune? Are logică? Despre ce se exprimă ușor? Unde are dificultăți?

În final, dacă tot am probleme, întotdeauna mă întorc la CEFR (Cadrul European de Referință pentru Limbi) și citesc descriptorii, poate pentru a suta oară. Back to basics, back to the drawing board… mă ajută să cântăresc cât mai bine situația.

4.            Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unui asesor nou în acest domeniu?

1. Creează o atmosferă sigură pentru candidat, în așa fel încât să se poată exprima.

2. Ține minte că ai o responsabilitate față de candidat, companie și Eucom să iasă totul cât mai ok pentru toată lumea.

3. Așa cum am spus, există doze de subiectivism în procesul de evaluare. Trebuie să le recunoști și să găsești o cale să le reduci cât mai mult.

5.            Care este cel mai memorabil moment din activitatea ta de asesor?

Oricând mi se apreciază munca pe care încerc să o fac cât mai bine e un moment memorabil.

6.            De ce Eucom? ????

Am rămas aproape șase ani cu Eucom datorită atmosferei create de către colegi, angajamentului către o treabă bine făcută și a modului în care câteodată depui acel efort în plus pentru binele echipei, a candidaților sau a cursanților.

7.            Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Nu pot să zic că am surse definite de inspirație. Cel mai adesea cred că-mi vin idei discutând cu oamenii. Nu pot să neg că oamenii pe care-i întâlnesc la evaluări pot fi super interesanți!

8.            Ce faci în timpul liber?

Dacă nu plouă, sunt automat pe bicicletă! Am descoperit anul trecut această pasiune și I am în love! În rest, mi-am făcut un obicei să citesc mai ales cărți de non-ficțiune.

9.            COVID-19, ce schimbări a adus această perioadă pentru tine? Care au fost lecţiile oferite?

În primul rând, m-a făcut să schimb țara! Eram în Germania cu o bursă postdoctorală și s-au cam închis lucrurile și a trebuit să mă întorc acasă în martie. Mai ales, mi-a schimbat majoritatea interacțiunilor sociale, dar și programul, toate mutându-se în online.

Ce am învățat? Să am mai multă grijă de mine și de ai mei.

10.         La final, 3 recomandări: o carte memorabilă, un film must-see, un cântec pe care l-ai asculta mereu!

O să recomand o carte de non-ficțiune, bine două! Robert Sapolsky – Behave – o carte care deconstruiește modul în care gândim, prins între influența mediului și a genelor. E o carte științifică, stufoasă, dar te ajută să te cunoști mai bine. A doua – Daniel Kahneman – Thinking Fast and Slow – unde am descoperit că gândim mai mult pe pilot automat și că nu suntem așa de raționali precum pretindem.

Film? Grea alegere. O să aleg filmul care m-a impresionat cel mai mult anul acesta, Jojo Rabbit.

Cântec? Și mai greu. U2 – Where the streets have no name/The Killers – Human

Data articol: 23 octombrie 2020