Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team – Interviu Diana Curca

Eucom » Blog » Meet the Team – Interviu Diana Curca
Meet the Team – Interviu Diana Curca - eucom.ro
  1. Care este background-ul tău și cum ai ajuns să devii trainer Eucom?

Am urmat un liceu bilingv de limba franceză, după care am continuat cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde am studiat franceză și germană. La master și apoi la doctorat am schimbat puțin direcția spre istorie și științe politice, am făcut cercetare și m-am și plimbat câțiva ani între București și Paris. 

Am început ca formatoare și evaluatoare de limba franceză încă din anul al doilea de master; de asemenea, am predat și limba română pentru expați francezi. Cu Eucom colaborez de doi ani, pe care îi împlinim acuș în februarie !

  1. Cum îți dezvolți conținutul, metoda? Cum păstrezi programele tale relevante și fresh?

Accept înainte de toate că nu doar cursanții sunt cei care învață, dar și trainerul. De aici pleacă una din regulile cheie, care poate duce la succesul formării și la o relație de încredere cu grupele : « cunoaște-ți cursanții și nevoile lor și discută constat așteptările și interesele acestora! », îmi spun eu la începutul fiecărui proiect.

Atâta timp cât chestiunile de comunicare funcționează bine, programa și conținutul cursului se adaptează. Bineînțeles, în structurarea cursului urmăresc firul roșu al CEFR, care detaliază competențele de atins pentru fiecare nivel, și, respectând cerințele clienților, alcătuiesc alături de colegele mele o programă personalizată.

Odată modulul început, testez constant eficienţa activităților pe care le propun și, în funcție de reacțiile cursanților și dinamica grupelor, le selectez pe cele mai potrivite și cu lipici.

  1. Care sunt sursele tale de inspirație?

Înainte de a fi trainer, am fost, rând pe rând, elevă, studentă, cursantă, am trecut prin procesul de învățare a trei limbi străine, și am cunoscut mare parte din bucuriile, dar și frustrările cu care se confruntă un apprenant, un învățăcel, un ucenic.

Așa ca împărtășesc cu drag din propria mea experiență, din care mă inspir întotdeauna.

Pe lângă sfaturile și ideile wow ale colegilor mei din echipa Eucom, îmi sunt de mare folos numeroasele manuale, site-uri francofone, vloggeri, filme, cântece, reclame sau presă.

  1. Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajați și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Una din cele mai mari provocări pe care le-am avut ca trainer a fost să lucrez cu preșcolari, acum ceva vreme. Cred că e delicat de comparat învățarea la adulți și la copii; într-adevăr, mi-au ajuns la urechi studii cum că cei mici ar învăța mai repede limbi străine decât adulții, se pare că nu este un mit.

Însă în loc să ne descurajeze veștile din partea biologiei, cel mai productiv este să învățăm de la felul în care copiii învață: prin joacă, fără teamă, cu bucurie.

  1. Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

V-aș sfătui ca pentru început să « traduceți » activitățile voatre preferate în limba pe care o învățați: faceți sport? Setați un play-list cu muzică în limba respectivă. Gătiți cu plăcere? Încercați o carte de bucate în limba țintă. Sunteți o fashion-istă declarată? Consultați revistele de specialitate, urmăriți emisiuni, defileuri comentate în limba care vă interesează. 

Cu alte cuvinte, asociați activitățile care vă fac plăcere cu limba în care doriți să deveniți fluent.

Iar apoi, n-ar fi rău să urmați și un curs de limbă la Eucom!

  1. Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

În cei șase ani de când țin cursuri de franceză am primit reacții bune din partea cursanților, dar și critici constructive. De orice culoare ar fi ele, țin întotdeauna seama de feedbackul cursanților; astfel, spre exemplu, am învățat să fiu mai atentă la ritmul de învățare al fiecărui participant la formare. Le sunt recunoscătoare pentru aceasta, la fel cum mă simt extrem de mândră când aflu că au luat pentru prima dată cuvântul într-o ședință în franceză, că au fost nominalizați pentru o misiune la Paris sau că au fost lăudați de colaboratori.

  1. Cel mai mare beneficiu al programului Agile….

Este că le permite cursanților să fie autonomi și autodidacți. Nu de puține ori am fost surprinsă de evoluția grupelor care lucrează în acest sistem, progresele sunt vizibile de la lună la lună pentru cei care exersează constant.

  1. De ce Eucom? ????

Pentru că răspunde nevoii mele de a continua să învăț și să îmi îmbunătățesc metoda de predare; pentru că aici o idee nu rămâne niciodată singură și pentru că îmi oferă șansa de a experimenta diferite formate de curs (cursuri individuale, în grupuri restrânse, pentru economiști, ingineri, informaticieni sau specialiști în resurse umane); și pentru că îmi stimulează creativitatea și îmi oferă suficientă libertate.

  1. Ce faci în timpul liber?

De o lună încoace, de când mi-am susținut teza de doctorat, mă răsfăț, după cinci ani aproape fără pauză. Mă odihnesc – mult –, citesc cât încape, mai ales autori români, pe care i-am cam neglijat în ultima vreme, fac plimbări lungi cu bicla, și visez cu ochii deschiși la vacanțele post-pandemie.

  1. COVID-19, ce schimbări a adus această perioadă pentru tine? Care au fost lecţiile oferite?

Am învățat că mediul virtual nu e chiar bau-bau pentru procesul de învățare; cu toate că îmi lipsesc mult interacțiunea directă cu grupele și cursurile without walls la un bistro, am descoperit că pot transpune în online mare parte din activitățile de la ședințele clasice. 

Pe măsură ce trec lunile și vin valurile, îmi dau seama cât de mult mă încărcau întâlnirile extinse cu prietenii, călătoriile și apropierea de ceilalți. În așteptarea unor vremuri mai bune, mă gândesc serios să adopt un cățel și de ce nu, să profit de timpul liber și să reiau germana, pe care s-a cam pus praful …

  1. La final, 3 recomandări: o carte memorabilă, un film must-see, un cântec pe care l-ai asculta mereu!

În ton cu actualitatea, vă recomand filmul « Supercondriaque », pe care la rândul meu l-am primit ca recomandare; e o comedie lejeră care ne distrage de la statisticile apăsătoare.

De ascultat, « Mesdames », noul album al unui artist pe care îl iubesc pur și simplu, Grand Corps Malade; iar de citit, « Intérieur », a lui Thomas Clerc (există și varianta în limba engleză); e o invitație la a face pace cu spațiul în care locuim, la explorarea lui, ca o resursă prețioasă.

Data articol: 4 noiembrie 2020