Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team – Interviu Anca Staicu

Eucom » Blog » Meet the Team – Interviu Anca Staicu
Meet the Team – Interviu Anca Staicu - eucom.ro

Întrebări interviu

Salut, sunt Anca, trainer de limbă franceză si română in echipa Eucom, însă predau și engleza. Povestea mea legată de limbile străine pleacă încă din copilăria francofonă pe care mama mea, profesor de limba franceză, mi-a oferit-o prin participarea activă în cadrul unei asociații (oraș înfrățit cu o localitate din Estul Franței- Landerneau, Finistaiare). Vizitele constante ale prietenilor francezi care locuiau pe timpul verii la noi, mi-au deschis apetitul către limbile străine.

Astfel, am urmat cursurile Colegiului Național Zinca Golescu, Pitești, profil limbi străine, urmând apoi Facultatea de Litere, secția franceză-engleză, din cadrul Universitații Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

În anul trei de studiu am primit o bursă Socrate-Erasmus, urmând cursurile Facultătii de Litere, din Limoges, Franța, unde am și obținut diploma de licență, urmat de un master de Literatură Africană.

Lucrarea de master a fost un experiment cultural premiat atât de Facultatea de Litere din Cluj, cât și de Facultatea de Litere din Limoges, având ca subiect – Oralitatea și universul copilariei  la Ion Creangă și  Amadou Hampate Ba, scriitor malian.

Consider că dezvoltarea continuă reprezintă în orice domeniu cheia succesului. Eu învăț în mod constant și încerc să descopăr și să aprofundez domeniul în care activez, prin participarea activă la Webinarii pe teme specifice legate de metode eficiente de învățare a limbilor străine,  ateliere de lucru in echipă pe subiecte specifice  de gramatică/ scriere/citire/vorbire, ascultare de podcasturi educaționale, multă literatură de specialitate.

Programele devin relevante și fresh, prin aplicarea acestor noțiuni teoretice/practice în sala de curs.

Sursele de inspirație sunt multiple. Principala sursă de inspirație și reperul meu, este mama mea, profesor de limbi străine, de la care am învățat arta predării. Sigur, metodele și resursele au evoluat, însă expunerea la metodele moderne mă ajută să împletesc tradiționalul cu modernul. O sursă importantă de inspirație pentru mine, sunt oamenii cu care lucrez si pasiunile lor sunt o puternică sursă de proiectare a cursurilor. Adaptabilitatea și atitudinea trainerului reprezintă, din punctul meu de veder , 40% din calitatea actului predării.

  Lucrez și cu copii și cred cu tărie că nu putem compara cele două catergorii. Copiii au un alt ritm de învățare, alte capacități de memorare, un alt impuls, targetul lor este foarte clar și cel mai imporant, sunt în procesul de învățare. Adulții au un alt ritm, multe griji pe cap, au ieșit din procesul de învățare, se focusează puțin mai greu. În funcție de traget-ul de atins, adultul va fi mai mult sau mai puțin motivat. Important este să ramână în procesul de învățare și să încerce să depășească teama de penibil.

O persoană aflată la începutul acestui drum simuos și lung ar trebui să se expună sub orice formă limbii pe care dorește să o învețe, să își stabileasca sarcini mici și constante de atins care să se transforme în mici obiceiuri.

Cel mai memorabil feedback pe care l-am primit a fost de la un cursant străin, vorbitor nativ de limba franceză cu care am reușit să atingă nivelul B2  de limbă română. M-a invitat la o conferință pe care a suținut-o în limba română. Cred ca până în acest moment a fost cea mai frumoasă experiență, însă sunt sigură că povestea va merge mai departe.

Timpul liber îl dedic familiei  mele minunate, celor doi copii inspirați și veseli din dotare și  poveștilor la gura sobei ale prietenilor noștri, care ne aduc aminte ce înseamnă viața înainte de a deveni părinți.

Iubesc lectura, muzica de calitate, mâncarea cu gust și schiul.

Pentru mine această perioadă a fost și este în continuare bună, deoarece am reușit să îmbin utilul cu plăcutul, am fost mai aproape de copii și mai atentă la nevoile lor. Am învățat să îmi organizez timpul mult mai bine și am simțit pe toate planurile, atât profesional cât și personal că sunt mai eficientă.

O carte memorabilă 

Film- Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Un cântec pe care l-ai asculta mereu- AC/DC -Highway to Hell

Data articol: 11 martie 2021