Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Interviu cu Maria – Trainer Limba Engleză și Limba Franceză

Eucom » Blog » Interviu cu Maria – Trainer Limba Engleză și Limba Franceză

Maria, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat? 

Nu știu – orice pasiune are origini misterioase, nu? Pot spune, însă, că a fost și e susținută de nevoia de comunicare cu oamenii.

La ce vârstă ai învățat limba engleză, respectiv limba franceză, și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?

Limba franceză am început să o învăț la 11 ani.  Cu engleza am avut un „fling” pe la 24 de ani dar am învățat-o temeinic pe la 30 de ani.  Plăcerea de a învăța în general și perseverența.

A existat un profesor în școala generală sau liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?

Profesoara de română din clasa a 8-a și cea din liceu – m-au învățat să interpretez un text, să scriu un comentariu, într-un cuvânt să-mi organizez și argumentez ideile.

De ce Eucom? 🙂

Inițial, dintr-un „complot” al providenței (ca orice întâlnire importantă din viața noastră). Apoi, datorită prețuirii calității umane și profesionale a majorității echipei Eucom.

Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?

Foarte important.  Si predatul si invatatul de calitate trebuie sa creeze acelasi sentiment de bucurie si de libertate pe care ni-l da jocul (for further information see Homo Ludens al lui Huizinga)

Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajati și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Nu este un mit – adulții învață mai greu limbi străine. Dar acesta nu ar trebui să fie un motiv de descurajare – e posibil, fără îndoială, să înveți o limbă străină ca adult iar satisfacția este direct proporțională cu vârsta.  Dacă Cato cel Bătrân a învățat greaca la 80 de ani, noi de ce nu am învăța la 30-40-50 engleza sau franceza sau chiar germana, care sunt incomparabil mai ușoare?!

Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?

Chiar nu-mi vine nimic în minte – eu mă amuz mai tot timpul. 🙂

Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?

Da și încă mai sper că ideea  lansată acum ceva vreme la una dintre întâlnirile lunare de a oferi cursuri intercolegiale va fi pusă în practică.

Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

Să aibă răbdare cu sine și să nu renunțe.

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Din partea unui cursant Eucom, cel mai memorabil feedback a fost cel al unui cursant care se văicărise pe durata întregului curs că el nu poate să „să-și dea drumul la vorbit” – ne-am revăzut după câteva luni și mi-a spus că devenise persoana de bază a departamentului la comunicarea cu francofonii și colegii l-au întrebat „ce ți-a făcut, domnule, profa asta?!”.  Cel mai memorabil-adorabil feedback l-am primit, însă, în USA, unde un student, când a aflat că sunt româncă (pentru americani, Romania = Dracula), mi-a declarat că sunt „the nicest vampire I have ever met.” 🙂

Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul (Madame) Maria Krebs. 🙂

Dacă lăsăm la o parte faptul că „timpul liber” e din ce în ce mai mult un concept abstract, îmi place să citesc, să-mi răsfăț cățelul și pisicile, să mă întâlnesc și să pun lumea la cale cu prietenii. Nu îmi place dar, timp liber sau nu, merg la protestele anti-guvernamentale cu consecvență.

Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?

Aș alege un periplu mediteraneean. Datorită fascinației dintotdeauna pentru civilizația greco-romană.

În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?

Cea mediteraneeană.

Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?

Yourcenar, Memoriile lui Hadrian

Și ultima, dar nu cea din urmă: Seinfeld sau Friends? 🙂

Nu le-am urmărit. Dar aș recomanda The Tudors. 🙂

Data articol: 22 iulie 2019