Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Interviu cu Amira – Trainer Limba Franceză

Eucom » Blog » Interviu cu Amira – Trainer Limba Franceză
Interviu cu Amira – Trainer Limba Franceză - eucom.ro

Amira, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat?

Mi-am dorit să transmit cunoștințele acumulate, să las o urmă. Cu multă străduință și pregătire îndelungată, incercând să schimb rolurile și punându-mă în locul cursantului, m-am adaptat necesităților fiecărei persoane, apoi totul a venit de la sine.

La ce vârstă ai învățat limba franceză, și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?

La 5 ani, am luat contact prima oară cu limba franceză, fiind aruncată în iureșul unei noi lumi, pe care n-o înțelegeam la acea vreme, dar pe care am descoperit-o cu mult entuziasm. Fiind plecată cu părinții în Liban, am început grădinița în limba franceză, fără să cunosc nici măcar un cuvânt. Așa este cel mai bine să înveți, să auzi, să te descurci, să devină parte din tine. Astfel, recomand tuturor să învețe o limbă străină, deoarece creierul se dezvoltă în funcție de vocabularul unei limbi. Dacă nu există un cuvânt într-o limbă, nu poți să-ți reprezinți realitatea  desemnată de acesta, de aceea limbile se completează, iar dacă într-una nu există o nuanță, o regăsești în alta și devine un întreg.

A existat un profesor în școala generală sau liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?

Fiecare profesor de limba și literatura franceză m-a marcat în felul lui și a contribuit la evoluția mea. Deoarece mi-am continuat studiile la Bruxelles, vreau să subliniez că și ceilalți profesori, care predau alte materii în franceză, au fost determinanți în formarea mea. Da, recunosc, la maturitate, am aflat de la unii cum nu aș vrea să fiu, cum să trec de partea cealaltă și să mă pun în locul celor care învață, care au în cap deja limba lor și acceptă cu greutate că alți vorbitori au perceput și au simțit realitatea altfel.

De ce Eucom? 🙂

În această companie am intalnit o echipa profesionistă, dedicată intru-totul desfășurării optime a cursurilor, interesată de aplicarea metodelor interactive de predare. Echipa Eucom m-a motivat să devin din ce în ce mai bună, m-a susținut în proiectele mele și ceea ce este mai important, nu m-am simțit nicodată singură, ci dimpotrivă sprijinită pe toate planurile, fie că a fost vorba de metodică, de motivarea cursanților sau de asigurarea unei baze didactice diverificate, am simțit întotdeauna că fac parte dintr-o echipă și acest aspect a fost important. Cu ajutorul celor din echipa Eucom, am simțit că vocația mea de a preda limba franceză și română s-a dezvoltat permanent, fiecare curs fiind o provocare în sine.

Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?

La fel ca și celelate metode, jocurile, filmele și melodiile vin să întregească o predare completă, care să dezvăluie nu numai o limbă, dar și o cultură și un alt mod de a percepe lucrurile. Metoda ludică este foarte eficientă la orice vărstă, deoarece spiritul competitiv nu dispare niciodată, iar acumularea de cunoștințe se face de la sine.

Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajati și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Adulții nu învață mai greu o limbă străină, ci altfel, trebuie să li te adresezi mai organizat, practic, cu scheme, să te adaptezi nevoilor lor, iar rezultatele nu întârzie să apară. Constatând că au rezultate imediat, sunt mai încrezători și dornici să meargă mai departe.  Eu le spun că sunt partenerul lor și că vom parcurge un drum plin de provocări, în care eu nu voi face altceva decât să le arăt calea. Bineînțeles că și încurajarea este foarte importantă și feedbackul permanent. Unii mă uimesc că lucrează individual chiar mai mult decât le solicit, asta înseamnă că au ajuns la nivelul calitativ mult dorit.

Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?

Toate ședințele sunt amuzante, sunt presărate de glume sau de povestiri, venite din ambele părți, atmosfera este relaxantă, iar fiecare povestește, când este cazul, o întâmplare, o confuzie sau o situație cu care s-a confruntat.

Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?

În trecut am studiat limbile arabă, germană și engleză, dar nu am ajuns la perfomanțe deosebite. După cum spuneam, fiecare aduce nuanțe, plusuri, asemănări, dar pe niciuna nu o resimt ca pe franceză. În viitor, tot franceza mă atrage. Să citesc, să descopăr expresii noi, să ascult melodii în franceză este o lume inepuizabală și nu-mi doresc decât să merg în acestă direcție.

Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

Dacă nu trăiește zi de zi într-un mediu în care se vorbește numai limba respectivă, trebuie să exerseze permanent, altfel vocabularul și structurile gramaticale se uită. Exercițiul este cheia oricărei învățări. După o acumulare cantitativă și repetitivă uneori, se ajunge la un alt nivel, cel calitativ. Însă și acest exercițiu trebuie să fie variat, adaptat necesităților de învățare, fără efort, de plăcere.

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Nu a fost doar unul care să mă fi impresionat, ci foarte multe. Discut cu foștii mei cursanți, care mă consultă în privința unei exprimări sau a unei situații de viață sau pur și simplu mă întreabă ce mai fac. Toate acestea înseamnă că întâlnirea noastră nu a fost întâmplătoare și că am lăsat o urmă care să-i fi marcat.

Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Amira. 🙂

In ultima vreme, îmi place să-mi petrec timpul afară, să plantez flori, copaci, lucruri pe care le ignoram acum 20 de ani, să înot, să merg cu bicicleta, iarna să schiez, să mă plimb, să mă uit la filme, să ascult muzică, nu în ultimul rând să citesc, să petrec timp calitativ cu familia și cunoscuții mei.

Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?

Iarna, m-aș duce în Elveția, Austria, iar vara în Spania. Poate mă voi și muta, nu știu, sper…

În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?

Recunosc că nu-mi place să gătesc, consider că este o pierdere de timp, că pot face altceva mai interesant. Pe de altă parte, apreciez felurile de mâncare pregătite de alții și servite într-un mod și într-o ambianță plăcute, dar nu am feluri preferate. Apreciez rafinamentul bucătăriei franceze, pe care, de altfel, l-am întâlnit în restaurante clasificate cu stele Michelin. Când călătoresc, îmi place să mănânc preparate specifice fiecărei țări, deoarece numai așa ajung să cunosc mai bine gastronomia fiecărei regiuni.

Data articol: 25 martie 2020