Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Curiozități despre alfabetele lumii. Cum și de ce au apărut?

Eucom » Blog » Curiozități despre alfabetele lumii. Cum și de ce au apărut?
6 interesting facts about Pushkin’s language - eucom.ro

Umanitatea este caracterizată de capacitatea acesteia de a comunica, de a-şi exprima trăirile, gândurile, nevoile şi ideile într-o manieră cât mai exacta şi mai eficientă. Pe măsură ce am evoluat ca specie, abilitatea de a comunica a evoluat o dată cu noi, devenind din ce în ce mai precisă şi mai dezvoltată, subordonându-se cerinţelor societăţii.

În preistorie, oamenii se foloseau de imagini pentru a-şi relata trăirile și pentru a-și pasa cunoștințele de la unul la celălalt. Pereţii interiori ai grotelor pe care le ocupau erau plini de desene şi imagini, menite să le păstreze experienţele, să le transmită urmaşilor informaţii necesare supravieţuirii şi să le consemneze existenţa. Dialogurile erau o combinaţie între mimică, limbajul trupului şi desene. Dezvoltarea comunităţilor a dus, în mod firesc, şi la dezvoltarea unui limbaj verbal cât mai articulat şi mai complex. În timp, însă, nici acesta nu a mai fost suficent. Deşi o mare parte din istorie s-a transmis pe cale orală, oamenii au început să înţeleagă necesitatea creării unei metode permanente prin care să îşi păstreze învăţăturile pentru generaţiile următoare. Astfel a apărut scrierea. 

Privind în urmă, putem înţelege mai uşor importanţa scrierii în cadrul unei societăţi, acesta reprezentând, cu siguranţă, cel mai eficient şi mai comun element al comunicării. Scrierea este un sistem creat de oameni cu scopul de a uşura procesul comunicaţional, strâns legat de istoria şi regiunea georgrafică în care aceştia au trait. Primele dovezi concrete ale scrierii datează din mileniul III, înainte de Hristos şi au fost descoperite în două regiuni diferite ale lumii: Egipt şi Irak. Ulterior, scrierea a început să fie utilizată tot mai des, de majoritatea civilizaţiilor lumii. Cu toate acestea, dacă vorbim despre alfabet, nu putem indica cu precizie o perioadă anume în care acesta a apărut. Ce ştim cu certitudine este că primele alfabete ale lumii au fost cele cuneiforme şi cele hieroglifice.

Ce este, de fapt, alfabetul?

Un „alfabet” resprezintă un sistem de scriere care conţine un simbol grafic pentru fiecare sunet al unei limbi (atât pentru vocale, cât şi pentru consoane) sau pentru o vocală, un grup de vocale (diftong), ori un grup de consoane. Denumirea vine de la primele două litere ale alfabetului grec, „alfa” şi „beta”, care, la rândul lor, provin din limba feniciană, însemnând „bou” şi „casă”.

Limbile europene folosesc 3 feluri de alfabete: alfabetul grec (Grecia), chirilic (Rusia, Bulgaria, ş.a.) şi alfabetul latin (Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, ş.a.).

Primele alfabete ale lumii

Alfabetul cuneiform

Sumerienii au fost prima civilizaţie care a folosit un ansamblu de simboluri pentru a reda limbile vorbite: hurta (vorbită în Siria), hitita (în Turcia), urarteana (în Armenia), elamita (în Iran). Teritoriul ocupat de civilizaţia sumeriană cuprindea zona dintre râurile Tigris şi Eufrat (Irakul de astăzi). Denumirea alfabetului vine de la sistemul acestora de scriere, care consta în adâncituri în formă de cuie, sculptate în piatră sau imprimate pe tăblițe de argilă. Cele mai vechi dintre aceste simboluri, logogramele, datează din 3300 î.Hr.. Logogramele sunt nişte semne-cuvinte, ce reprezintă un obiect sau o acţiune. Spre exemplu, o gură însoţită de o pâine se traduce prin “a mânca”. Ulterior, aceste desene au fost înlocuite de grupuri de linii, asemănătoare cu nişte cuie, ce se inscripţionau pe tăbliţe de argilă moale, folosind un vârf de trestie.

Hieroglifele

O civilizaţie la fel de veche şi de dezvoltată precum sumerienii, civilizaţia egipteană a creat un sistem de scriere diferit. Alfabetul egiptean, în timpurile protodinastice, prezenta două tipuri de scriere: hieroglife şi hieratică. Începând cu secolul al XIII-lea î.Hr., scrierea hieroglifică (cu diverse variaţii) devenise cea mai populară, iar după 3500 î.Hr, din scrierea hieratică s-a dezvoltat cea demotică. Hieroglifele sunt structurate într-un system lingvistic ce alături ideograma (semn-cuvânt) și semnul fonetic (semn-sunet)

Tipuri de alfabete utilizate în prezent

În epoca contemporană, la nivel global, sunt utilizate 36 de alfabete. Acestea sunt:

Latin latin, chinez 汉字 漢字, arab العربية, devanagari देवनागरी, bengali-assamese বাংলা-অসমীয়া, chirilic Кириллица, kana かな カナ, hangul 한글 조선글, telugu తెలుగు, tamil தமிழ். Gujarati ગુજરાતી, kannada ಕನ್ನಡ, Burmese ာာာာာ, Malayalam മലയാളം, thailandez ไทย, sundanez, Gurmukhi ਗੁਰਮੁਖੀ, lao ລາວ, odia ଉତ୍କଳ, Ge’ez ግዕዝ, Sinhala සිංහල, ebraic אלפבית, Armenesc Հայոց, khmer ខ្មែរ, grec Ελληνικό, Lontara, Tibetan བོད་, Georgian ქართული, Yi modern ꆈꌠ, mongol ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ, siriac, thaana, Inuktitut ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ, Cherokee ᏣᎳᎩ.


Cele mai populare 3 alfabete din lume

1. În prezent, cel mai popular alfabet este alfabetul latin, cu aproximativ 4.9 miliarde de utilizatori (70% din populaţia lumii). Este compus, în general, din 26 de caractere, la care se mai adaugă caractere specifice fiecărei ţări utilizatoare.

2.  Pe locul al doilea se află alfabetul chinez, cunoscut şi sub denumirile de hanzi, kanji, ori hanja. Se bazează pe logograme şi cuprinde mii de caractere. Este considerat cea mai veche formă de scriere ce a supravieţuit şi încă se foloseşte în prezent, fiind utilizat de 1.34 de miliarde de utilizatori.

3. Pe locul al treilea găsim alfabetul arab, cu 660 de milioane de utilizatori. Spre deosebire de alfabetele menţionate anterior, acesta este singurul care se scrie de la dreapta spre stânga.

Data articol: 13 august 2021