Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Ce trebuie să știm despre predarea online

Eucom » Blog » Ce trebuie să știm despre predarea online

invatare online limbi strainePentru că aniversarea celor 15 ani de existență pe piața de training din România ne-a îndemnat să gândim dincolo de granițe, anul acesta, echipa noastră a demarat parteneriate importante cu furnizori de servicii de comunicare în mediul online. Am vrut să vedem de ce continua diversificare a serviciilor furnizate de noi este un atu, așa că i-am întrebat pe colegii noștri din departamentul de e-learning cum văd ei mediul de învățare online.

Cum sunt cei care au în sarcină departamentul de E-learning Eucom, cum sunt ei ca traineri ce au întâlnit mii de cursanţi cu background diferit, cu stiluri de învăţare diferite, cu obiective diferite?

În primul rând, putem spune că suntem exponenți tipici generaţiei noastre, utilizatori încă din copilărie ai tehnologiilor actuale de comunicare, conectați la tot ceea ce se întâmplă în lume şi, normal, interesați de orice este nou. Drumul prin viaţă ne-a dus către interacţiuni multe cu străinii şi ne-a arătat cât de important este să te pui în poziţia în care poţi face viaţa altcuiva mai uşoară. Interesul pentru domeniul educaţiei a apărut, la toți, la vârste fragede tocmai pentru că nu am fost mulţumiți de parcursul nostru educaţional şi de modul în care am fost „ghidați” spre a învăţa. Între timp, am reuşit să învăţăm cum să fim toleranți, cum să citim printre rânduri, cum să ne putem concentra pe ceea ce este important în momentul respectiv şi să ne bucurăm de succesul fiecărei persoane pe care am putut s-o ajutăm. Iar în acest moment avem oportunitatea şi, totodată, provocarea de a îmbunătăţi procesul de învăţare pentru mii de cursanţi din România.

De ce ați ales experienţe de predare online? Ce este diferit faţă de predarea face-to-face, cum este interacţiunea, cum este cursantul, care sunt rezultatele?

Primul răspuns care vine în minte este economia de timp. Aceasta, împreună cu flexibilitatea crescută în a-ţi alege programul, au reuşit să aducă acest tip de predare şi învăţare în prim plan şi noi ne-am bucurat din plin de aceste lucruri în experiențele noastre. Bineînţeles că există diferenţe de care trebuie să ţinem cont, pe de-o parte pentru mulţi cursanţi este o provocare deoarece nu sunt obişnuiţi cu o asemenea libertate şi au nevoie de un pic mai mult sprijin la început, dar, odată ce aceştia se obişnuiesc, rezultatele pot apărea mai repede decât în cazul unei interacţiuni tradiţionale. Deoarece am menţionat un aspect important – interacţiunea, trebuie să atragem atenţia asupra unor elemente de comunicare inter-umane ce se pot pierde în cazul unor lecţii online, nu mai putem observa în întregime limbajul corpului celeilalte persoane şi trebuie, de exemplu, să fim un pic mai atenţi la reacţii pentru a le citi corect. Am avut destule situaţii în care o față încruntată a fost cauzată de mici probleme tehnice şi nu de o eroare în comunicare.

Care sunt beneficiile învăţării printr-un program exclusiv online ori în cadrul unui program de tip Blended Learning, de ce ar trebui să ne îndreptăm spre această formă de învăţare?

Pe lângă aspectele legate de flexibilitate pe care le-am menţionat anterior, putem identifica un alt mare avantaj care poate că nu este vizibil imediat. Am observat acest lucru în cazul multor cursanţi, pe lângă abilităţile lingvistice, aceştia şi-au dezvoltat şi abilităţi tehnice sau de lucru cu dispozitive mobile sau platforme online, chestiune crucială în momentul în care ne aflăm. Pentru cursanţi, un program de tip online sau blended aduce împreună controlul asupra procesului propriu de învăţare şi experienţa unui trainer care s-a confruntat cu sute sau mii de astfel de provocări, cursanţii pot asimila informaţiile în ritmul propriu, câte 10 minute în fiecare dimineaţă sau câte o oră la finalul săptămânii, pot avea acces la materialele de curs sau alte resurse indiferent unde se află şi pot colabora şi comunica mult mai uşor cu trainerul. Trainerul, pe de altă parte, are acces la mult mai multe informaţii despre stilul de învăţare al cursanţilor săi şi le poate utiliza pentru a personaliza şi adapta cursul pentru fiecare cursant în parte.

Citește mai multe despre ce înseamnă programul de învățare Blended Learning Eucom.

Ce ne pregăteşte piaţa de training din România, încotro credeți că ne îndreptăm?

Capacitatea de a te adapta la cerinţe noi şi în permanentă schimbare este şi va fi în continuare o abilitate cheie. Faptul că suntem puşi în situaţii noi, în medii noi şi că trebuie să interacţionăm în moduri pe care nu le intuiam acum 10 ani trebuie văzut că un avantaj din care putem învăţa. Un curs de limbi străine nu va mai fi un simplu curs în care învăţăm cuvinte şi expresii noi, acesta va deveni, în acelaşi timp, un curs de comunicare între indivizi şi între culturi, un curs de utilizare a tehnologiilor recente şi, cel mai important, un curs în care vom învăţa cum să învăţăm. Este din ce în ce mai dificil sau ineficient să păstrăm separate aceste faţete ale dezvoltării personale şi doar companiile care acceptă această direcţie vor putea înţelege cu adevărat cerinţele economiei şi ale pieţei muncii.

Data articol: 23 noiembrie 2017