Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

5 tradiții pascale internaționale

Eucom » Blog » 5 tradiții pascale internaționale
5 tradiții pascale internaționale - eucom.ro

Suntem familiarizați cu toții de mici copii cu ouăle colorate pe care te grăbești să le ciocnești cu toată familia de dimineață, cozonacii, pasca, stropitul și „luatul de lumină”. Însă aceste tradiții nu reprezintă o experiență universală. Având în vedere că sărbătoarea Paștelui ne bate la ușă, îți aducem la cunoștință câteva tradiții pascale internaționale pe care le poți integra foarte ușor în acest weekend.

  1. Norvegia

În Norvegia, oamenii citesc romane polițiste în timpul sărbătorilor de Paște. Această tradiție, cunoscută sub numele de „Påskekrimmen”, este atât de populară încât editorii publică noi romane polițiste cu ocazia sărbătorilor de Paște în fiecare an. De unde a apărut tradiția? În duminica dinaintea Paștelui din 1923, prima pagină a ziarului norvegian Aftenposten a anunțat un jaf de tren pe linia Bergen a țării. Titlul senzațional a fost de fapt o reclamă pentru un nou roman polițist care avea această premisă, însă mulți cititori au luat afirmația fictivă ca pe un fapt. Cartea a stârnit suficientă atenție pentru a deveni un bestseller, iar astăzi este considerată prima poveste despre crime de Paște dintr-o lungă tradiție norvegiană.

Așadar, dacă vrei să aduci ceva nou la sărbătorile pascale din acest an, cumpără-ți ție și familiei de iepuraș câte un roman polițist. Le veți putea citi după ce terminați cu toate pregătirile și cu masa, mai ales că vom avea parte de o vreme atât de frumoasă în majoritatea țării, numai bună de lectură.

  1. Bermude

În Bermude, oamenii zboară zmeie în Vinerea Mare pentru a simboliza înălțarea lui Hristos la cer. Zmeiele au în mod tradițional cozi lungi de pânză și sunt vopsite în diferite culori. Materialele de bază sunt hârtia, lemnul și sfoara. Unele sunt uriașe, în modele rafinate și necesită mai mulți bărbați pentru a le transporta în aer. Altele sunt construite în mod deliberat să emită un bâzâit printr-o mică construcție făcută din hârtie lipită.

  1. Lituania

În Lituania, oamenii își decorează casele cu „verba”, care reprezintă de fapt ramuri și crenguțe împodobite care simbolizează învierea lui Hristos. Ramurile sunt de multe ori decorate cu panglici colorate și plasate în vaze sau atârnate pe pereți pentru a ține spiritele rele departe de casă. De asemenea, o altă tradiție este să te trezești dimineața devreme și să biciui rudele care încă dorm cu verbă (sfințită în prealabil la biserică), în timp ce spui o poezie scurtă: „Nu eu te biciuiesc, ci verba!” . În mod tradițional, pentru acea ramură mică se folosește ienupăr, dar pot fi folosite și alte tipuri de verbă. Se crede că această tradiție aduce sănătate persoanei și copiii vor crește mai bine. În plus, cei care aveau stupuri de albine, puneau o ramură mică de verbă în interiorul lor pentru a menține albinele sănătoase.

  1. Italia

În Italia, oamenii sărbătoresc „Scoppio del Carro” în Duminica de Paște prin explozia unui car cu artificii. Se consideră că această tradiție, care are loc în Florența, aduce noroc în anul care vine. Bineînțeles că nu este cazul să explodezi și tu un car de artificii, însă dacă mai ai câteva rămase de la Revelion, acum este momentul ideal să le folosești.

  1. Suedia

În Suedia, oamenii aprind focuri mari în Sâmbăta Mare pentru a speria vrăjitoarele și spiritele malefice. Tradiția se numește „focuri de Paște” („påskbrasor”) și datează din timpurile păgâne când se credea că vrăjitoarele zburau pe un munte german să facă planuri cu Satana joi dimineața, iar suedezii aprindeau focurile să le sperie la întoarcere. Poți și tu adopta această tradiție cu un mic foc de tabără în propria curte sau la bunici.

Sărbători fericite alături de cei dragi!

Data articol: 13 aprilie 2023