Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

5 lucruri interesante despre limba galeză

Eucom » Blog » 5 lucruri interesante despre limba galeză
5 lucruri interesante despre limba galeză - eucom.ro

Deși ai crede că în Marea Britanie se vorbește aceeași limbă cu mici diferențe în funcție de zonă, limba galeză (Welsh) este foarte diferită față de engleza standard. Ea este o limbă celtică, strâns legată de cornică și bretonă și mai îndepărtat de irlandeză, galica scoțiană și manx.

  1. Galeza este una dintre cele mai vechi limbi europene

Galeza, ca limbă celtică, are un istoric bogat care datează de peste 1.500 de ani, făcând-o una dintre cele mai vechi limbi vorbite din Europa. Originile sale pot fi găsite în limba vorbită de triburile celtice care locuiau în Insulele Britanice în timpul Epocii Fierului. În timpul ocupației romane a Marii Britanii, latina a influențat limba locală vorbită, însă galeza și-a păstrat caracteristicile distincte. După căderea Imperiului Roman, galeza a rezistat și a continuat să evolueze ca o entitate lingvistică separată și în urma invaziilor germanice care au urmat.

De-a lungul secolelor, galezii s-au confruntat cu provocări din cauza schimbărilor politice și sociale, inclusiv cucerirea normandă a Țării Galilor în secolul al XI-lea. În ciuda încercărilor de a suprima limba, galeza a persistat și a prosperat în comunitățile locale. Limba a avut un impact profund asupra culturii galeze, modelând tradițiile, literatura, muzica și arta. Moștenirea lingvistică puternică este evidentă în numele locurilor, folclor și tradiția poetică galeză, care a produs barzi renumiți de-a lungul istoriei.

  1. Galeza este o limbă fonetică

Spre deosebire de limba engleză, galeza este o limbă fonetică, ceea ce înseamnă că pronunția sa este relativ consecventă și urmează un set de reguli. În galeză, cuvintele sunt de obicei pronunțate așa cum sunt scrise, ceea ce facilitează citirea și pronunțarea corectă a cuvintelor, odată ce înțelegi principiile fonetice de bază.

Această natură fonetică a galezei poate fi atribuită sistemului standardizat de ortografie și scriere. În timp ce ortografia engleză poate fi adesea neregulată și imprevizibilă, cu multe excepții și litere mute, ortografia galeză corespunde în general direct sunetelor limbii.

  1. Cea mai lungă denumire de localitate din Europa se află în Țara Galilor

Cel mai lung nume de loc din Europa este în Țara Galilor: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Este adesea scurtat la Llanfairpwllgwyngyll sau Llanfair PG. Denumirea se traduce ca „Biserica Sfânta Maria (Llanfair) din luminișul (pwll) alunului alb (gwyngyll) de lângă (goger) pârâul rapid (y chwyrndrobwll) și Biserica Sf. Tysilio (llantysilio) din peștera roșie (gogogoch)”.

  1. Alfabetul galez este diferit de cel englez

Alfabetul galez, cunoscut sub numele de „Yr Wyddor Gymraeg” în galeză, este format din 29 de litere. Deși are unele asemănări cu alfabetul englez, există litere și combinații unice care îl fac distinct, cum ar fi „dd”, „ll”, „ch”, „ff”, „ng” și „rh”. Aceste litere și combinații unice conferă limbii galeze caracterul fonetic distinct și contribuie la calitatea melodică și lirică a limbii vorbite. Este de remarcat faptul că alfabetul galez nu include literele J, K, Q, V, X sau Z, deși sunt folosite ocazional în împrumuturi și nume moderne.

  1. Există mai puțin de un milion de vorbitori de galeză

Din păcate, limba galeză are la ora actuală aproximativ 540.000 de vorbitori și se fac eforturi pentru a crește utilizarea și conservarea acesteia. Guvernul promovează studiul său în școli, îndeamnă părinții să vorbească în galeză cu copiii lor și a lansat și un parteneriat cu Duolingo.

Dacă te gândeai să o înveți, așteaptă-te la o adevărată provocare. Un nou studiu a arătat că galeza este una dintre cele mai greu de stăpânit limbi vest-europene și este chiar mai dificil de învățat decât swahili. Să devii fluent în limba galeză îți va lua aproape dublu față de limba franceză, care la 550 de ore este una dintre cele mai ușoare limbi examinate.

Data articol: 30 mai 2023