Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

12 lucruri pe care nu le știai despre limba franceză

Eucom » Blog » 12 lucruri pe care nu le știai despre limba franceză
11 lucruri fascinante despre limba maghiară - eucom.ro

Te-ai întrebat vreodată ce este mai exact un déjà vu? Ai făcut vreodată un faux pas? Dar niște hors d’oeuvre ai mâncat vreodată? Atunci voilà, o listă de cuvinte franceze care au intrat subtil în vocabularul multor limbi ale lumii.

Je t’aime
Numită limba iubirii, franceza este o limbă romantică – o formă modernă de latină. Nimeni nu spune je t’aime la fel ca francezul, iar limba este plină de cuvinte pline de afecțiune, cum ar fi amour (dragoste), cheri (e) (draga), bisou (sărut), trésor (comoară). … Cum poți rezista să tomber amoureux/amoureuse – să te îndrăgostești de franceză?

Au fait
Franceza este singura limbă, împreună cu engleza, care este predată în fiecare țară din întreaga lume. A fost și limba oficială a Angliei timp de peste 600 de ani.

Franța operează cea mai mare rețea internațională de institute culturale precum Alliance Française, cu cele 850 de centre ale sale în 137 de țări de pe cinci continente, care promovează limba și cultura franceză cu cursuri pentru orice vârstă.

Repertoire
Unii spun că franceza este ca o poartă de acces spre alte limbi străine, cum ar fi spaniolă, portugheză sau italiana. Odată ce ați învățat franceză, începeți să observați asemănările: în spaniolă avem –ción, în italiana –zione și în portugheză –ção. Ce modalitate mai bună de a obține un avans în explorarea Spaniei, Portugaliei și Italiei decât prin franceză?

Coup d’état, bureaucracy
Franceza are o istorie lungă ca limbă internațională de diplomație, comerț, literatură și standarde științifice. Este, de asemenea, o limbă oficială a multor organizații internaționale, inclusiv UN, NATO, Uniunea Europeană sau Comitetul Olimpic Internațional.

Eh bien, dansez maintenant
Franceza este limba baletului (tot un cuvânt francez) cu propriul vocabular bazat pe terminologia franceză, care a intrat în uz în limba engleză în jurul anului 1630. Sigur ați văzut un dansator de balet sărind într-un Grand jeté sau făcând o cabriole, sau o pirouette.

En vogue, à la mode
Franceza este limba modei – blanuri artificială, haute-couture, prêt-à-porter și apă de parfum.

La o plimbare prin Paris, capitala mondială a modei, poți stăpâni arta cumpărăturilor à la Parisienne cu buticuri de pe Avenue Montaigne și Place Vendôme. Școli de modă franceze de top, cum ar fi ESMOD France, înființată în 1841, la care a urmat Olivier Rousteing (designer șef al Balmain), oferă cursuri prestigioase de design vestimentar.

Au revoir malbouffe
Limbajul papilelor gustative vă va inspira să spuneți adieu! mâncărurilor de tip fast food. „Oricine poate găti”, spune bucătarul Gusteau în filmul Disney Ratatouille (pronunțat rat-tat-too-ee).

Te-ai uitat vreodată la toate acele feluri delicioase care compun meniul oricărui Bistro și te-ai întrebat dacă le poți găti singur? Ei bine, poți, dacă devii un expert de gradul Cordon Bleu în haute cuisine, inclusiv crème brûlée, mousse au chocolat și foie gras.

Carte blanche
Franța este clasată ca a șaptea cea mai mare economie din lume prin puterea de cumpărare, așa că munca în limba franceză are avantajele sale pe piața muncii. Franceza este, de asemenea, o limbă oficială în Canada, Monaco, Elveția, Belgia și în unele țări din Africa de Nord și sub-sahariană cu piețe economice prospere și/sau emergente.

Bon voyage
Franța este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. De la sate pitorești franceze, ca Giverny, orașul natal al lui Monet, până la insulele Tahiti din Polinezia Franceză, unde pictorul impresionist francez Paul Gauguin și-a petrecut ultimii ani ai vieții, experimentați călătoriile fără sentimentul de a fi doar un alt turist.

Avant garde
Literatura franceză este un subiect de mândrie națională și a jucat un rol important în literatura europeană. Țara se află în fruntea listei celor mai multe premii Nobel pentru literatură, mai mulți scriitori francezi primind premii Nobel pentru literatură decât romancieri, poeți sau eseiști din orice altă țară.

Cei trei mușchetari ai lui Alexandre Dumas vă vor învăța totul despre scrimă, aventură, nedreptate, abuz și prietenie. Sau Contele de Monte Cristo, plin de teme de speranță, dreptate, răzbunare, milă și iertare – în franceză, bien sûr.

Camaraderie
Spiritul de echipă, mândria și educația sunt esențiale pentru limba vorbită în universitățile și școlile de afaceri renumite franceze, care sunt clasate printre cele mai bune instituții de învățământ superior din Europa și din lume.

La Universitatea istorică din Paris, Sorbona au studiat Marie Curie, Vera Wang și Jackie Kennedy. Dacă vorbiți un nivel bun de franceză, pot fi disponibile alte oportunități de studiu și burse pentru calificări franceze recunoscute la nivel internațional.

Panache
O listă lungă de celebrități vorbesc limba franceză, printre care Jodie Foster, Bradley Cooper, Johnny Depp, John Malkovich, Diane Kruger, Elton John, Ewan Mcgregor, Halle Berry, Madonna, Mick Jagger și John Travolta.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe restul canalelor de social media:

Facebook

Instagram

Linkedin

Twitter

Data articol: 9 decembrie 2021