Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Tipologii de „learners” și cum să le captezi atenția în timpul unui curs

Eucom » Blog » Tipologii de „learners” și cum să le captezi atenția în timpul unui curs
Tipologii de „learners” și cum să le captezi atenția în timpul unui curs - eucom.ro

Un trainer care gestionează echipe de cursanți eterogene, este recomandat să cunoască stilurile de învățare preferate ale acestora pentru a putea avea un impact real în procesul de învățare pe care îl desfășoară.

Descoperă mai jos câteva tipologii de cursanți pe care noi, la Eucom, i-am avut în sală și cum i-am motivat să învețe în funcție de tipologia lor.

 Ce simțuri predominante folosim în învățare

Un studiu realizat în cadrul Universității din California arată că 42% din populație învață cel mai eficient datorită simțului vizual, 44% prin citit și scris, 8% prin kinestezie și doar 6% prin simțul auditiv.

Conform școlii internaționale Mindvalley, în funcție de simțul preponderent în învățare, există 7 stiluri diferite de a învăța:

Vizualii (Influențați de spațiu)

Aceștia învață cel mai bine cu ajutorul imaginilor sau indiciilor vizuale, care îi ajută să rețină informația. Ei au nevoie să-și noteze detaliile și gândurile pentru a procesa mai bine ceea ce gândesc. Aceștia înțeleg mai bine informația dacă văd un video sau un film în locul unui material citit cu voce tare. Învață cel mai bine cu ajutorul hărților, graficelor, schemelor, diagramelor, structurilor, designului, modelelor, formelor, simbolurilor, săgeților, cercurilor, accentuărilor cu diverse culori.

Auditiv (Muzical)

Este un stil unic de învățare și este folosit de cei care reacționează, în primul rând, la sunete. Cei mai mulți muzicieni intră în această categorie. Sunt persoane care răspund pozitiv la tonurile binaurale, care au ca beneficii creșterea capacității de concentrare, a atenției, a încrederii în sine, reducerea stresului și a anxietății. Le place să audă muzică în fundal atunci când învață.

Ce poți face pentru aceștia în cadrul unui training lingvistic?

Pune pe fundalul unui curs muzică clasică. Pregătește înregistrări pe care le pot asculta cursanții mai târziu. Cultivă discuții în timpul cursului. Pregătește materiale care pot fi citite cu voce tare sau jocuri de rol.

Ei învață cu ajutorul podcasturilor, întâlnirilor față în față, audiobook-urilor, interviurilor, dezbaterilor, jocurilor de rol și a partenerilor de învățat.

Verbal (Lingvistic)

Această tipologie învață cel mai bine atunci când primește instrucțiuni în scris sau verbal. Le place să scrie și să citească. Spre exemplu, atunci când citesc definițiile unui cuvânt cu voce tare sau o scriu de câteva ori, aceasta le va rămâne mai mult ca sigur întipărită în minte.

Ce îi poate ajuta în cadrul unui training?

Notițe sau rezumate la ceea ce propune cursul, un transcript al videoclipurilor sau podcasturilor, materiale scrise peste care cursanții să își poată adăuga propriile observații.

Fizic (Kinestezic)

Cei care fac parte din această categorie învață cel mai bine trăind realitatea informațiilor pe care vor să le rețină. Ei observă și apreciază lumea care îi înconjoară și sunt foarte atenți la limbajul trupului. Învață în timp ce fac, își desenează propriile diagrame și scheme sau încearcă un joc de rol pentru a reține informația.

Pentru a-i ajuta să învețe, folosește exemple din viața reală, aplicări, studii de caz, mai ales pentru conceptele abstracte și fotografii sau poze pentru a ilustra diverse idei si concepte dintr-o limbă străină.

Logic (Matematic)

În această categorie intră indivizii care vor să înțeleagă scopul și utilitatea din spatele unui conținut sau skill. Clasifică și grupează informația astfel încât să o poată înțelege mai bine. Preferă listele organizate în timp ce studiază și extrag punctele esențiale din materiale.

Social (Interpersonal)

Învață cel mai bine alături de mai multe persoane, în grup și sunt foarte atașați de feedback-ul pe care îl primesc de la alții.

Solitarul

Preferă să învețe individual și este orientat spre scopuri și rezultate punctuale.

Bineînțeles, este posibil ca mai multe aspecte din fiecare tipologie să i se potrivească unui singur individ. Ce este important este ca experiența de învățare să fie construită în funcție de nevoile de învățare și să rămână de neuitat.

Data articol: 22 iulie 2019